ik weet niet of er een limiet op staat, maar nu ik hier bijna 20 dagen vertoef, denk ik dat de tijd rijp is om jullie vertrouwd te maken met newcastle, ofte the Toon. Eerst en vooral is het een stad met vele gezichten en een heel internationaal karakter. Deels ligt die indruk natuurlijk aan het feit dat ik constant tussen internationale studenten zit, maar als we bv een middagje gaan sjotten, en we trekken de deur uit met een stuk of vijf, zijn we een kwartier later met 20 aan het sjotten, waaronder zeker 10 verschillende nationaliteiten...
oja, als afsluiter het antwoord op de quizvraag. jullie hebben dus absoluut geen vertrouwen in mij? (slechts 1 iemand denkt dat ik eerst was), en dan moet ik jullie nog gelijk geven ook...
Een ander voorbeeld van de vele gezichten vind je ook in de opbouw terug, typisch engels, wijken met honderden woningen hetzelfde, zonder ook maar een winkel, cultureel centrum of wat dan ook. diversiteit nihil, en dit zorgt de ene keer voor chique wijken en de andere keer voor verloederde wijken.
Het stadcentrum zelf staat dan weer bol van de commerce. Je vindt hier echt het ene shoppingcenter naast het andere, en je kan gerust een kilometer overdekt inkopen (een paradijs voor sommigen, een schijnoord voor mij). Het shoppingehalte van de stad heeft ook zijn goede kanten, de bus is heer en meester in de stad en er zijn heel veel autovrije zones! Daarnaast zijn er ook heel wat chique gebouwen uit vervlogen tijden, en vormt the monument het centrale afspreekpunt in de stad.
De quayside. Je zou het niet zeggen maar Newcastle ligt aan een rivier. Je kan hier gerust een week leven zonder ook maar iets van de rivier te zien, de relatie tussen stad en rivier is dan ook problematisch. Dit ligt oa aan het gebruik vroeger (veel industrie langs de rivier) en aan de geografie (the Toon ligt op een stevige heuvel). De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat men er aan het werken is, elk masterplan van de ontwerpoefeningen hier staat precies in het teken van het herschrijven van de rivierkant. In realiteit vormen vooral de nieuwe, kantelbare voetgangersbrug (toch wel een pareltje), the sage en the baltic (het museum voor hedendaagse kunst) een aanzet tot hergebruik. Als je hier als toerist komt, zal je zeggen, o schoon!, maar als bewoner heb je daar dus eigenlijk niet echt iets te zoeken (op de markt in het weekend na).
Opmerkelijk is ook hoe st-james park de stad overheerst, van overal is het stadion zichtbaar, en op monaco na, ken ik geen enkele stad waar het stadion zo in centrum is gelegen. Voetbal staat hier dus letterlijk en figuurlijk centraal!
Een stadspark heeft newcastle niet echt, maar aangezien de stad zo compact is, zijn al de omliggende park zo dichtbij dat dat niet meteen een probleem vormt. Voor de urbanisten onder ons: een voorbeeld van hoe eenvoudig landschapsarchitectuur kan zijn: een stadspark is hier gewoon een immense grasvlakte met een stel koeien op!
oja, als afsluiter het antwoord op de quizvraag. jullie hebben dus absoluut geen vertrouwen in mij? (slechts 1 iemand denkt dat ik eerst was), en dan moet ik jullie nog gelijk geven ook...
het antwoord zie je hieronder; enkel een lithouwer was me voor, en het finse, vrouwelijke racebloed kon ik al een geluk nog net achter me houden) 5 mensen hadden het correct!
No comments:
Post a Comment